فارکس چیست؟

  زمان مطالعه دقیقه
میثم منصوری
 20 / 08 / 2019
بازار فارکس
  زمان مطالعه دقیقه
میثم منصوری
 20 / 08 / 2019

فارکس چیست؟ رازهای سرمایه گذاری در بازارهای جهانی

 

بازار فارکس

معاملات فارکس چیست؟

  • اگر شما یک فعال اقتصادی باشید حتما باید بازار فارکس آشنا شوید.
  • اگر شما یک مدیر یا یک کار آفرین هستید و آشنایی با بازار فارکس می تواند شما ار از رقبا متمایز کند

به راستی منظور از بازار فارکس چیست؟

این درسنامه‌ی کوتاه و رایگان فارکس (Forex) برای آموزش صحیح اصول ابتدایی بازار فارکس و معاملات فارکس به روشی جالب، طراحی شده است.

 

بازار فارکس چیست؟

اصول ابتدایی  بازار فارکس

در اصل، بازار فارکس مکانی است که بانک‌ها، کسب و کارها، دولت‌ها، سرمایه گذاران و معامله‌گران در آن گرد هم می‌آیند تا ارزهای مختلف را معامله و مبادله کنند. از این بازار به عنوان “بازار فارکس”، “بازار ارز”، “بازار تبدیل ارزهای خارجی” یا “بازار ارزهای خارجی” یاد می‌شود. این بازار،  بزرگترین بازار سیال در دنیا بوده و میانگین تراکنش روزانه‌ی آن 3.98 تریلیون دلار است.

بازار فارکس در تمامی ساعات شبانه روز و پنج روز در هفته فعال بوده و مهم‌ترین مراکز معاملات آن در لندن، نیویورک، توکیو، زوریخ، فرانکفورت، هونگ کونگ، سنگاپور، پاریس و سیدنی قرار دارند.

توجه داشته باشید که هیچ بازار مرکزی در بازار فارکس وجود ندارد؛ در عوض، گفته می‌شود که معاملات آن “فرابورس” هستند؛ این معاملات مانند سهام‌های بازاری مرکزی، مثل بازار بورس نیویورک، نیستند که تمامی سفارشات آن آماده باشند. فارکس، محصولی است که تمامی بانک‌های بزرگ، قیمت آن را اعلام می‌کنند، اما ممکن است قیمت آن‌ها با یکدیگر برابر نباشد.

پلتفرم کارگزار تمامی این اطلاعات را از بانک‌های مختلف جمع آوری می‌کند و قیمتی که ما از سوی کارگزار می‌بینیم، میانگین تقریبی تمامی این قیمت‌هاست. کارگزار، معامله را انجام داده و سمت دیگر آن را بر عهده می‌گیرد و به نوعی، “بازار را برای شما ایجاد می‌کنند. در واقع، هنگامی که شما یک جفت ارز می‌خرید، “معامله‌گر دیگری” آن را نمی فروشد، بلکه کارگزار آن را به شما می‌فروشد.

 

تاریخچه‌ای کوتاه از بازار فارکس

باید اقرار کنم که این بخش کمی کسل کننده خواهد بود، اما باید پیش زمینه‌ای از تاریخچه‌ی بازار فارکس داشته باشید تا اندکی دلیل وجود آن را بدانید و دریابید چگونه بدین جا رسیده است. خلاصه ای از تاریخچه‌ی فارکس به شرح زیر است:

در سال 1876، چیزی به نام پایه‌ی ارز طلا به کار گرفته شد. این سیستم بیان می‌کند که تمامی پول‌های کاغذی باید پشتوانه‌ی طلا داشته باشند؛ هدف این کار این بود تا با تثبیت ارزهای جهانی با قیمت طلا، قیمت آن‌ها را ثابت نگه دارند. این ایده به صورت نظری خوب بود؛ اما در واقعیت، الگوهای رونق و رکود را ایجاد کرد که در نهایت موجب از میان رفتن استاندارد طلا شد.

استاندارد طلا در دوران ابتدایی جنگ جهانی دوم کنار گذاشته شد، زیرا اکثر کشورهای اروپایی طلای کافی برای پشتیبانی از تمامی ارزهایی که برای پروژه‌های عظیم نظامی چاپ می‌کردند، نداشتند. گرچه استاندارد طلا در نهایت کنار گذاشته شد، اما این فلز ارزشمند هیچ گاه جایگاه خود را به عنوان شکل نهایی ارزش پولی از دست نداد.

پس از آن، کشورهای مختلف تصمیم گرفتند تا نرخ‌های مبادله‌ی ثابت داشته باشند. در نتیجه، دلار آمریکا به اندوخته‌ی ارزی اصلی تبدیل شد و تنها ارزی است که پشتوانه‌ی طلا دارد و به آن “سیستم برتون وودز” گفته می‌شود که در سال 1944 میلادی ایجاد شد (می‌دانم که از دانستن آن بسیار هیجان زده شدید). ایالات متحده‌‌ی آمریکا در سال 1971 اعلام کرد که دیگر طلا را با دلارهای آمریکایی که در بانک‌های خارجی بودند معاوضه نمی‌کند و این پایان سیستم برتون وودز را رقم زد.

در نهایت، از میان رفتن سیستم برتون ووز بود که منجر به پذیرش جهانی نرخ‌های شناور ارزهای خارجی در سال 1976 گردید. این اتفاق، “تولد” بازار کنونی معاملات ارزهای خارجی است؛ گرچه تا اواسط دهه‌ی 90 میلادی به صورت الکترونیکی و در سطح وسیع معامله نمی‌شد.

(خب! بهتر است سراغ موضوعات جالب‌تر برویم)…بازار فارکس چیست؟

 

معاملات فارکس چیست؟

معاملات فارکس که با معامله‌گران جزئی (مثل من و شما) مرتبط است، معامله بر سر قیمت یک ارز نسبت به ارز دیگر است. برای مثال، اگر فکر می‌کنید یورو نسبت به دلار گران‌تر خواهد شد، می‌توانید جفت ارز EURUSD را با قیمت پایین خریده و (اگر بتوانید) آن را به قیمت بالاتر فروخته و سود کسب کنید.

البته اگر یورو را نسبت به دلار بخرید (EURUSD) و دلار قوی شود، ضرر خواهید کرد. پس باید علاوه بر سود معاملات فارکس، از ریسک آن نیز آگاه باشید.فارکس چیست و چرا محبوب است؟

 

چرا بازار فارکس بسیار محبوب است؟

معامله‌گر فارکس بودن نسبت به هر شغل دیگری در دنیا، شگفت انگیزترین سبک زندگی را برایتان به ارمغان خواهد آورد. رسیدن به این مرحله آسان نیست، اما اگر مصمم و منظم باشید، می‌توانید به آن دست یابید. در این‌جا فهرستی از مهارت‌هایی که برای کسب اهدافتان در بازار فارکس نیاز دارید، آورده شده است:

  • توانایی: بدون اینکه احساساتی شوید، ضرر را بپذیرید.
  • اعتماد به نفس: به خودتان و استراتژی معامله‌تان باور داشته باشید و نترسید.
  • تعهد داشتن: به بهترین معامله‌گری که می‌توانید باشید، تبدیل شوید.
  • نظم: هنگام وسوسه‌های مداوم (بازار)، آرامش خود را حفظ کرده و احساساتی نشوید.
  • انعطاف پذیری: در شرایط بازارهای در حال تغییر با موفقیت به معامله بپردازید.
  • تمرکز: بر برنامه‌ی معاملاتی‌تان تمرکز کرده و منحرف نشوید.
  • منطق: با دیدگاهی معقول و قابل فهم به بازار نگاه کنید.
  • سازماندهی: تقویت و ایجاد عادات مثبت معامله‌گری.
  • صبر: صبر برای محتمل‌ترین استراتژی‌های معامله طبق برنامه‌تان.
  • واقع بینی: فکر نکنید که به سرعت ثروتمند خواهید شد و واقعیت بازار و معامله‌گری را بشناسید.
  • دانش و ادراک: هنگامی که اشتیاق معامله‌گریتان افزایش می‌یابد، از آن بهره برده و از اتفاقاتی که در هر زمان در بازار رخ می‌دهند، آگاه باشید.
  • کنترل بر خود: بیش از اندازه دست به معامله نزده و بیش از اندازه از حساب معامله‌گریتان استفاده نکنید.

ما به عنوان یک معامله‌گر می‌توانیم با یادگیری و کسب مهارت در یک استراتژی موثر معامله‌ی فارکس، تهیه‌ی یک برنامه‌ی اثربخش حول این استراتژی و پیروی از آن با نظمی فوق العاده، از قدرت و بی‌ثباتی این بازار استفاده کنیم. مدیریت پول در این‌جا بسیار مهم است؛ قدرت آن مانند تیغ دو لبه‌ای است که می‌تواند باعث شود به سرعت پول زیادی درآورده یا از دست بدهید.

کلید مدیریت پول در معاملات فارکس این است که پیش از آغاز معامله، بدانید دقیقاً چه میزان دلار در معرض ریسک است و با از دست دادن آن هیچ مشکلی نداشته باشید؛ زیرا هر معامله‌ای ممکن است به شکست بینجامد. در ادامه بیشتر به مدیریت پول خواهیم پرداخت.

 

چه کسی در فارکس معامله می‌کند و دلیل آن چیست؟

  • بانک‌ها: بازار بین بانکی، روزانه اکثر تراکنش‌های تجاری فارکس و حجم بزرگی از معاملات را ممکن می‌سازد. برخی از بانک‌های بزرگ روزانه میلیاردها دلار معامله می‌کنند. گاهی اوقات، این معاملات از طرف مشتریان انجام می‌شوند، اما اکثر این معاملات توسط معامله‌گران اختصاصی بانک که برای حساب خود بانک معامله انجام می‌دهند، صورت می‌گیرند.
  • شرکت‌ها: شرکت‌ها باید برای پرداخت بهای کالاها و خدمات خریداری شده از کشورهای خارجی و فروش کالاها و خدمات به کشورهای خارجی از بازار ارز خارجی استفاده کنند.
  • دولت‌ها و بانک‌های مرکزی: بانک مرکزی یک کشور می‌تواند نقش بسیار مهمی در بازارهای ارز خارجی ایفا کند. این بانک‌ها می‌توانند با کنترل عرضه، تورم و یا نرخ بهره، موجب افزایش یا کاهش ارزش پول کشورشان شوند؛ هم‌چنین می‌توانند برای تثبیت بازار از ذخایر قابل توجه ارز خارجیشان استفاده کنند.
  • صندوق‌های پوشش ریسک: چیزی حدود 60 تا 90 درصد تراکنش‌های ارز‌های خارجی ذاتاً مجازی هستند. یعنی این که فرد یا موسسه‌ای که این ارز را خریده یا فروخته است، واقعاً قصد دریافت و تحویل این ارز را ندارد، بلکه این تراکنش تنها با هدف انجام معامله روی تغییر قیمت آن ارز به خصوص انجام گرفته است. معامله‌گران خرد و جزئی (یعنی من و شما)، در مقابل صندوق‌های پوشش ریسکی که روزانه میلیاردها دلار را در بازارهای ارز کنترل و معامله می‌کنند، اجزای کوچک این سیستم به شمار می رویم.
  • افراد: اگر تا به حال به یک کشور خارجی سفر کرده و پولتان را در بانک یا فرودگاه به پول رایج آن کشور تبدیل کرده باشید، در واقع در بازار تبدیل ارز خارجی فعالیت کرده‌اید.
  • سرمایه گذاران: موسسات سرمایه گذاری که پرتفلیوهای سهام زیادی را برای مشتریانشان اداره می‌‍‌کنند، از بازار فارکس برای تسهیل معاملات در بازار اوراق بهادار خارجی استفاده می‌کنند. مثلاً یک مدیر سرمایه گذاری که یک پرتفلیوی سهام بین المللی را کنترل می‌کند، باید از بازار فارکس برای خرید یا فروش جفت ارزهای متعدد استفاده کند تا بتواند پول سهام‌های خارجی را که می‌خواهد بخرد، پرداخت کند.
  • معامله‌گران جزئی فارکس: در آخر به معامله‌گران جزئی فارکس (من و شما) می‌رسیم. صنعت معاملات خرد فارکس با ظهور پلتفرم‌های معامله و راحتی دستیابی به آن‌ها در اینترنت، روزانه در حال رشد است. معامله‌گران جزئی فارکس به طور غیر مستقیم از طریق یک کارگزار یا بانک به بازار دسترسی دارند. دو نوع اصلی از کارگزاران جزئی فارکس وجود دارند که امکان انجام معامله را برای ما در بازار ارز فراهم می‌سازند: کارگزاران و دلالان. کارگزاران با یافتن بهترین قیمت در بازار و انجام معامله از طرف مشتری، به عنوان نماینده‌ی معامله‌گران فعالیت می‌کنند. به همین دلیل، کمیسیونی را به قیمت به دست آمده از بازار اضافه می‌کنند. به دلالان، سازندگان بازار نیز می‌گویند؛ زیرا آن‌ها بازار را برای معامله‌گر “ایجاد کرده” و به عنوان طرف مقابل معاملات، قیمتی را که حاضرند معامله کنند را اعلام می کنند و در ازای معامله، اسپرد را که تفاوت قیمت خرید و فروش است، دریافت می‌کنند (بعداً به این موضوع خواهیم پرداخت).

 

مزایای انجام معامله در بازار فارکس

  • فارکس بزرگترین بازار دنیاست که حجم معاملات انجام گرفته در آن روزانه بیشتر از 3 تریلیون دلار است؛ یعنی میزان نقدینگی آن بسیار بالا است و باعث می‌شود که ورود به این بازار و خروج از آن آسان باشد.
  • هر زمانی که بخواهید می‌توانید معامله کنید: هیچ زنگ شروعی در بازار فارکس وجود ندارد. از حدود ساعت 5 EST (منطقه زمانی شرقی که از ساعت جهانی گرینویچ، پنج ساعت جلوتر است) روز یکشنبه تا ساعت 4 EST روز جمعه، هر زمانی که بخواهید می‌توانید معامله انجام دهید.
  • دسترسی آسان: شما می‌توانید با 250 دلار، حسابتان را نزد هر کارگزار جزئی که بخواهید، باز کرده و گاهی اوقات از همان روز، انجام معاملات را آغاز کنید. از طریق انجام معامله می‌توانید با یک کلیک به معامله بپردازید.
  • بهتر است به جای اینکه تلاش کنید هزاران سهام را تحلیل کنید، بر جفت ارزهای کمتری تمرکز کنید.
  • می‌توانید با یک لپ تاپ و دسترسی به اینترنت، از هر جایی در دنیا به معامله بپردازید.
  • انجام معاملات بدون پرداخت کمیسیون با دلالان جزئی بسیار زیاد که هزینه‌های کلی معامله آن نسبت به معامله‌ی سهام و کالاها کمتر است، امکان پذیر می باشد.
  • تغییر پذیری به معامله‌گران این امکان را می‌دهد تا در هر شرایطی از بازار سود کسب کرده و فرصت‌های معاملاتی با شانس بالا را به صورت هفتگی فراهم می‌کند. به علاوه، بر خلاف تمایل به خرید در بازار سهام، هیچ جهت گیری ساختار یافته‌ای در بازار وجود ندارد و معامله‌گران فرصت برابری برای کسب سود در بازارهای در حال رشد یا افول خواهند داشت.

 

جمع بندی

با اینکه بازار فارکس، بازاری فوق العاده برای انجام معاملات است، اما من به تمامی مبتدیان می‌گویم که انجام معامله دارای پتانسیل سود یا ریسک است. بسیاری از افراد تنها با فکر کردن درباره‌ی سود وارد بازار می‌شوند و ریسک‌های آن را در نظر نمی‌گیرند که این کار، باعث از دست رفتن تمام پول حساب به سریع‌ترین شیوه‌ی ممکن خواهد شد.

اگر می‌خواهید معامله در بازار فارکس را با شیوه‌ی صحیحی آغاز کنید، حتماً باید بدانید و بپذیرید که ممکن است در هر معامله‌ای که انجام می‌هید، ضرر کنید.

 

برای آشنایی بیشتر سری به مقاله آموزش فارکس بزنید.

برای دریافت مطالب اموزشی بیشتر، عضو کانال تلگرام داریک لند و پیج اینستاگرام  ما بشوید و برای تماشای کلیپ های آموزشی به کانال آپارات مانیز مراجعه کنید.