فراتکنیکال
فراتکنیکال چیست؟ دوستان زیادی در خصوصی به من مراجعه میکنند و متاسفانه درد مشترک غالبشان در ضرر سنگین بودن یا مال باختگی قابل توجه است، و کمکی از من ساخته نیست با دادن یک نظر در مورد اینکه با تریدتان چه باید بکنید، چون همیشه ترید بعدی هست و مشکل شما کماکان پابرجا.
نصیحت من به شما چیزی است که اسم آن “فراتکنیکال” میگذارم.
دانش همه کنشگران مالی تکنیکال شدت و ضعف نیست و دانای کل نداریم، به این معنا که کسی وجود ندارد که به واسطه تسلط به علم تکنیکال ۱۰۰ درصد مواقع ورود صحیح و بدون اشتباه داشته باشد، و همیش روند یا نقاط چرخش بازار را درست تشخیص بدهد.
مولفهیی که مکمل سواد/خِرَد/بصیرت تکنیکال است مهارت خوب در مدیریت ریسک/ضرر است. این تنها سلاحی است که به افراد زمان کافی میدهد تا هم در مارکت باقی بمانند و هم تکنیکهای تکنیکال جدید یاد بگیرند.
متاسفانه عموم کتابهای آموزش تکنیکال، یا سایر مراجع آنلاین یا حتی کلاسهای آموزش، توسط تریدرها نگاشته یا آموخته نمیشوند. ابزار آموزش داده شده هیچ مقاربتی با عمق ضرر ( Drawdown) یا ریسک (risk exposure ) ندارن و. این دنیایی که برای شما خلق میشود هیچ تناسبی با واقعیت ندارد.
معامله یا سرمایه گذاری دنیای متفاوتی از تحلیل، یا پیشبینی است. معامله گر سنگینی اثر تحلیل اشتباه را در حساب بانکی خود احساس میکند.
عمق ضرر چیست؟
عمق ضرر مهم ترین چیزی است که هر تریدر باید بداند. حدااقل من چیزی مهمتر از این نمیدانم.اگر کسی سهام مایکروسافت را در سال ۱۹۹۹ پیش از ترکیدن حباب تکنولوژیک به قیمت هر سهم ۱۵۰ دلار میخرید و برای مدت ۱۰ سال نگه میداشت بالاخره سود خوبی میکرد، ولی عمق ضرر قابل توجهی تجربه میکرد چراکه سهم تا ۴۰ دلار هم ریزش کرد. نوسانات سهام ارزش حساب کارگزاری را تا ۷۰ درصد کاهش میداد. این خوردگی سرمایه تا قبل از اینکه بالاخره روزی شاید حساب به سود بنشیند، عمق ضرر است. اگر ابتدا حساب شما در سود رود و بعد به ضرر برود، عمق ضرر بیشتر است چون سود هم حق شما بوده چنانچه ضرر هست.
اگر کسی همین سهام را بجای پول نقد با پول قرضی روی کارگزاری میخرید چه سرنوشتی در انتظارش بود؟
وقتی با اهرم از کارگزاری معامله میکنید، یعنی از از کارگزار قرض میکنید و جلوی چشماش پولش را تخم مرغ میخرید میزنید به دیوار.
خب، پر واضح است وقتی میبیند عمرا پولی که قرض داده را بتونه ازتون پس بگیره، ریسک را از گردن خود باز کرده و به گردن تریدر بی مبالاتی که شما نباشی میاندازد. چطور؟
به نحو مقتضی به شما اخطار میدهد که ماست اضافه نخور (Call Margin). فورا از شما پول بیشتر طلب میکند تا رضایت دهد که کماکان مقروض باشید، پیغام عموما به این مضمون است:
به من ربطی نداره که پول اضافه از کجا میاری، ولی بجنب تا جور و پلاست را نریختم وسط کوچه و پولم را نقد نکردم.
پس از اجابت تشر دوستان کارگزار و افزایش موجودی حساب یحتمل نفس اماره تشویق به میانگیری/ورود پلهیی/ dollar-cost-averaging میکند. این چاهی ست که همه در آن افتادهایم ولی اندکند کسانی که لگام را به نفس لوامه سپرده باشند و از افزایش ریسک حساب بانکی درس لازم را گرفته باشند.
بله درست است که با مثلا خرید در قیمتی پایین تر میانگین قیمت خرید (کدوی معروف حضرت مولانا) را پایین آوردهید، ولی همزمان به حجم اضافه کردهید، و اگر کماکان قیمت بر خلاف روند شما حرکت کند با سرعت بیشتری به قهقرا میروید. این از گناهان کبیره متداول دامنگیر تریدرهای مبتدی است. این عادت ناصواب گهگاهی از میان تریدرهای باتجربهتر و یا حتی از میان موسسات سرمایه گذاری خصوصی نیز قربانی میگیرد.
نوشته حامد آقاجانی
برای اشنایی بیشتر در مورد تحلیل تکنیکال به مقاله زیر مراجعه کنید