صندوق قابل معامله (ETF) چیست؟

صندوق های قابل معامله یکی یا همان ETF  ها یکی از مهم ترین محصولات مالی است که درسال های اخیر برای سرمایه گذاران فردی ایجاد شده است. این صندوق ها منافع زیادی داشته و اگر به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند.

  زمان مطالعه 7 دقیقه
میثم منصوری
 27 / 07 / 2020
  زمان مطالعه 7 دقیقه
میثم منصوری
 27 / 07 / 2020

یک صندوق قابل معامله (ETF) سبدی از دارایی هاست که شما می توانید در طول یک معامله آن را خریداری کرده یا به فروش برسانید. در این صندوق ها تمام انواع سرمایه ها از سرمایه های قدیمی گرفته تا سرمایه های جایگزین مثل ارزها و کالاها وجود دارد.
صندوق های قابل معامله یکی از باارزش ترین و مهم ترین محصولاتی است که درسال های اخیر برای سرمایه گذاران فردی ایجاد شده است. این صندوق ها منافع زیادی داشته و اگر به طور گسترده مورد استفاده قرار بگیرند وسیله و مسیر خوبی برای دست یابی به اهداف اقتصادی یک سرمایه گذار می باشند.

[Elite_video_player id=”3″]

 

 یک صندوق قابل معامله (ETF) سبدی از دارایی هاست که شما می توانید در طول یک معامله آن را خریداری کرده یا به فروش برسانید. در این صندوق ها تمام انواع سرمایه ها از سرمایه های قدیمی گرفته تا سرمایه های جایگزین مثل ارزها و کالاها وجود دارد.

به علاوه، ساختارهای نوآورانه این صندوق ها به سرمایه گذاران این اجازه را می دهد تا حضور خود در بازارها را کمرنگ تر کنند، دارایی خالص و در دسترس خود را زیاد کرده و از گیر مالیات های کوتاه مدتی که توسط دولت در نظر گرفته شده، فرارکنند.
پس از چند شروع ناموفق، صندوق  قابل معامله در اوایل سال 1993 با محصولی که بیشتر به دلیل نماد معروفش، SPY یا Spiders شناخته می شد، آغاز به کار کرد که به بیشترین میزان صندوق قابل معامله در طول تاریخ تبدیل شد. اکنون تخمین زده می شود بیش از 1 تریلیون دلار در صندوق های قابل معامله سرمایه  گذاری شده و حدود 1000 محصول این صندوق ها در معاملات انجام شده در ایالات متحده خرید و فروش می شود.

صندوق قابل معامله در بورس ETF چیست؟

انواع صندوق های قابل معامله (ETF)

صندوق های قابل معامله بازار (مارکت): برای پیروی و دنبال کردن شاخصی خاص مثل S&P 500 و NASDAQ طراحی شده اند.

 صندوق های سرمایه گذاری سهام: بدین منظور طراحی شده تا تقریبا تمام سهام های موجود در دسترس باشند: خزانه داری ایالات متحده، شرکت ها و سازمان ها، سهام های مربوط به شهرداری، کشوری و سهام های متعدد دیگر.

صندوق های قابل معامله بخش و صنعت: طراحی شده اند تا سهام های یک صنعت خاص مثل نفت، صنایع دارویی و تکنولوژی های اصلی و مهم را عرضه کنند.

 صندوق های قابل معامله کالا: برای دنبال کردن قیمت یک کالای خاص مثل طلا، نفت یا ذرت طراحی شده اند.

صندوق های قابل معامله استایل (روش): طراحی شده اند تا یک روش سرمایه گذاری یا تمرکز اصلی بازار را دنبال کنند، مثلا رشد small-cap یا مقدار large-cap .

صندوق های قابل معامله بازارهای خارجی: به منظور دنبال کردن بازارهای خارج از ایالات متحده، مثلا شاخص نیکی ژاپن یا شاخص هانگ سنگ بازار هنگ کنگ طراحی شده اند.

صندوق های قابل معامله معکوس: طراحی شده اند تا از کاهش ها و افت های بازار یا شاخص ها نفع ببرند.

صندوق های قابل معامله که به صورت فعال مدیریت می شوند: برخلاف اکثر صندوق ها که برای پیروی از یک شاخص طراحی شده اند، این ها برای بهتر عمل کردن از یک شاخص طراحی شده اند.

 یادداشت های قابل معامله: در اصل، سهام های قرضه دولتی به صورت وام هستند که توسط بانک های عامل عرضه و حمایت می شوند. برای دسترسی به بازارهای غیرنقدی ایجاد شده و این مزیت را دارند که هیچ مالیات کوتاه مدتی که دولت تعیین کرده را نباید پرداخت کنند.

صندوق های قابل معامله سرمایه گذاری جایگزین: ساختارها و ساز و کارهای نوآورانه، مثل صندوق های قابل معامله که به سرمایه گذاران اجازه می دهد تا به صورت متناوب و قابل تغییر تجارت کرده یا به یک استراتژی سرمایه گذاری خاصی دسترسی پیداکنند، مثلا حمل ارز یا غیره.

 

چرا صندوق ETF مهم است؟

چگونه صندوق های قابل معامله کار می کنند؟

وقتی معاملات بورسی آغاز شود، یک صندوق قابل معامله مثل سهم یک شرکت در طول روز خرید و فروش می شود. درست مثل یک سهم، صندوق قابل معامله دارای نماد بوده و داده های قیمتی آن روز به سهولت و در زمان تجارت و داد و ستد قابل دسترسی می باشد.
برخلاف سهم یک شرکت، تعداد سهم های عرضه شده یک صندوق قابل معامله می تواند روزانه تغییرکند پون به طور پیوسته سهم های جدید ایجادشده و سهم های موجود بازخرید می شوند. توانایی یک صندوق قابل معامله برای ایجاد و بازخرید سهم ها طبق یک اصل و پایه مشخص، قیمت بازاری این صندوق ها را در راستای سهام قرضه دولتی قرار می دهد
درکنار اینکه این صندوق ها برای سرمایه گذاران شخصی طراحی شده، سرمایه گذاران شرکتی و سازمانی نقشی کلیدی در حفظ جاری بودن و یکپارچگی صندوق قابل معامله در طول خرید و فروش واحدهای تولیدشده ایفا می کنند که بلوک های وسیعی از سهم های صندوق قابل معامله هستند که می توانند در سبدهای اوراق قرضه دولتی داد و ستد شوند. وقتی قیمت یک صندوق از ارزش مالی فعلی آن منحرف می-شود، شرکت ها و سازمان ها از مکانیسم معامله ارز تامین شده توسط واحدهای ایجادشده استفاده می کنند تا قیمت صندوق را به ارزش مالی واقعی خود برگردانند.

 

فواید صندوق های قابل معامله

  • فواید استفاده از صندوق های قابل معامله برای سرمایه گذاران شخصی عبارت است از:
  •  خرید و فروش در هر زمانی از روز: برعکس صندوق های تعاونی که پس از بسته شدن بازار فعالیت شان به اتمام رسیده و تسویه می شوند.
  • مبالغ کم: هیچ حجم مشخص قیمتی وجود ندارد، ولی کمیسیون و اجرت خرید سهام به قوت خودش پابرجاست.
  • از نظر مالیات صرفه بیشتری دارد: سرمایه گذاران کنترل بهتری روی زمان پرداخت مالیات تعیین شده توسط دولت دارند.
  • تراکنش های تجاری و بازرگانی: چون این صندوق ها همانند سهام خرید و فروش می شوند، سرمایه گذاران می توانند انواع مختلفی از دستورات (دستورات محدودیت، زمان توقف، خرید یا حاشیه) را وضع کنند که این کار با صندوق های تعاونی میسر نبود.

 

معایب صندوق های قابل معامله

با وجود فواید ذکرشده اما این صندوق ها مضراتی هم دارند که عبارت است از:

  • هزینه های بازرگانی و تجارت: اگر شما به طور متناوب هزینه های اندک را سرمایه گذاری کنید، شاید جایگزین ها با هزینه کمتری وجود داشته باشند که در یک صندوق بی کمیسیون در یک شرکت به طور مستقیم سرمایه گذاری کنند.
  • عدم نقدینگی: برخی از صندوق های قابل معامله ای به مقدار کم مبادله می شوند، پیشنهاد/تقاضای نشر گسترده ای دارند، یعنی شما آن را به قیمت بالایی در نشر خریداری کرده و با قیمت پایینی در نشر آن را می فروشید.
  • خطای ردیابی: با وجود آنکه عموما صندوق های قابل معامله شاخص های مربوطه را به خوبی پیگیری می کنند اما مسائل و موارد تکنیکال می توانند اختلافاتی ایجادکنند.
  •  تاریخ های پرداخت و تسویه: در پی یک تراکنش قیمت های صندوق قابل معامله برای 2 روز پرداخت نمی شوند. این جمله بدان معنی است که به عنوان یک فروشنده، بودجه ای که شما از فروش یک صندوق قابل معامله به دست می اورید از نظر تکنیکی تا دو روز قابل سرمایه گذاری مجدد نخواهد بود.

روش های سرمایه گذاری در ETF

به محض آنکه اهداف سرمایه گذاری خود را تعیین کردید، می توانید از صندوق های قابل معامله برای دستیابی به تقریبا تمام بازارهای موجود در جهان با بخش خاصی از صنعت استفاده کنید. شما می توانید پول خود را به شکلی متداول و با استفاده از شاخص سهم و صندوق های قابل معامله سهام سرمایه گذاری کنید و مقرری خود را در راستای تغییرات در اهداف و تحمل های ریسک خود تنظیم کنید. شما می توانید وجوه جایگزین مثل طلا، کالا یا سهم ها را به دارایی خود اضافه کنید. می توانید به سرعت وارد بازارها شده یا از آنها خارج شوید، امید داشته باشید تا بازار نوسان کوتاه مدت کمتری را تجربه کند. نکته اینجاست که صندوق های قابل معامله این انعظاف و توانایی را به شما می دهند تا هرنوع سرمایه گذاری که می خواهید، باشید!

آینده صندوق های ETF چگونه است؟

از زمان آغاز به کار این صندوق ها در کمتر از 25 سال پیش، نوآوری و ابتکار طلایه دار صنعت صندوق قابل معامله بوده است. بدون شک در سال های پیش رو صندوق های قابل معامله جدید و غیر متداولی معرفی خواهند شد. درست است که ابتکار و نوآوری نکته مثبتی برای سرمایه گذاران است اما باید بدانیم که تمام صندوق های قابل معامله یکسان ایجاد نمی شوند. باید قبل از سرمایه گذاری در هر صندوق قابل معامله به دقت درباره آن بررسی کرده و تمام فاکتورهای موجود را به دقت در نظر داشته باشید تا مطمئن شوید صندوق قابل معامله ای که انتخاب می کنید بهترین وسیله برای رساندن شما به اهداف اقتصادی و سرمایه گذاری تان می باشد.

بیشتر بدانید:

بورس چیست؟

منبع