6 ارز متداول بازار فارکس
بازار فارکس (یا تبادل ارز خارجی)، با تریلیون ها دلار معامله در هر روز بین میلیون ها شخص، عنوان بزرگترین و نقد شونده ترین بازار را به خود اختصاص داده است.در اینجا نگاهی به 6 ارز متداول بازار فارکس می اندازیم؛ 6 ارزی که همه ی ارزیابان فارکس باید با آنها و ویژگی های اساسی آنها آشنا شوند. یکی از قدم های اولیه برای افرادی که تازه در حال شروع فعالیت در بازار فارکس هستند، این است تا با برخی از متداول ترین ارزهای مورد معامله آشنا شوند و به کاربرد آنها نه تنها در بازار فارکس، بلکه بطور کلی پی ببرند.
- دلار آمریکا
اولین و مهم ترین این ارزها، دلار آمریکا است که بدون تردید، بیشترین سهم معاملاتی این بازار را به خود اختصاص داده است. دلار آمریکا در تمام جفت ارزها با سایر ارزهای مهم در دسترس است و اغلب در تراکنش های ارزی مثلثی بعنوان واسطه عمل می کند. علت این امر آن است که دلار آمریکا بعنوان ارز ذخیره غیر رسمی جهانی عمل می کند، و تقریبا تمام بانک های مرکزی و نهاد های سرمایه گذاری سازمانی آن را نگهداری می کنند.
علاوه بر این، بعلت پذیرش جهانی دلار، برخی کشور ها بجای ارز محلی خود، از دلار بعنوان ارز رسمی کشور استفاده می کنند؛ به این فرایند به “دلار گزینی” معروف است. برخی کشور ها نیز ارز محلی خود را بعنوان ارز رسمی حفظ می کنند، اما از دلار آمریکا بعنوان جایگزینی غیر رسمی برای پرداخت ها استفاده می کنند.
در بازار نرخ تبدیل ارز خارجی نیز دلار عامل بسیار مهمی برای سایر ارزهاست، جاییکه ممکن است دلار بعنوان نرخ هدف یا معیار کشورهایی قرار بگیرد که می خواهند نرخ ارز خود را نسبت به دلار، ثابت نگه دارند. برای مثال، چین ارز رسمی خود، یوآن یا رنمینبی را نسبت به نرخ دلار ثابت نگه داشته است؛ امری که با مخالفت بسیاری از اقتصاد دانان و بانک های مرکزی روبرو شده است. تقریبا تمام کشورها بجای اینکه اجازه دهند تا بازار آزاد (فارکس) ارزش نسبی ارز آنها را تعیین کند (که اغلب با نوسان همراه است)، نرخ تبدیل خود را نسبت به دلار ثابت نگه می دارند تا ارزش ارز خود را تثبیت کنند.
یک ویژگی دیگر دلار آمریکا که مبتدیان فارکس باید آن را بدانند این است که از دلار آمریکا بعنوان ارز استاندارد برای داد و ستد بسیاری از کالا ها، مثل نفت خام و فلزات گرانبها، استفاده می شود. بنابراین، ارزش این کالا ها نه تنها دستخوش نوسانات در اثر اصول اقتصادی عرضه و تقاضا می شود، بلکه نسبت به تورم و نرخ های بهره دلار آمریکا هم بسیار حساس اند و مستقیما تحت تاثیر ارزش دلار آمریکا قرار می گیرند.
- یورو
اگرچه یورو در سطح جهانی نسبتا ارز جدیدی به شمار می رود، اما رتبه دوم در میزان معاملات را به خود اختصاص داده و تنها دلار آمریکا از آن بالاتر است. از لحاظ بزرگترین ارز ذخیره در جهان، یورو در رتبه دوم قرار دارد. ارز رسمی اکثر کشورهای ناحیه یورو در اول ژانویه سال 1999 به بازارهای جهانی معرفی شد و سه سال بعد، اسکانس های آن چاپ و سکه های آن ضرب شدند.
علاوه بر اینکه یورو ارز رسمی بیشتر کشورهای منطقه یورو است، بسیاری از کشورهای اروپایی و آفریقایی نیز نرخ ارز های خود را نسبت به یورو ثابت نگه می دارند تا نرخ تبدیل ارز خود را تثبیت کنند.
همچنان که یورو ارزی مطمئن و پرکاربرد در جهان است، استفاده از آن در بازار فارکس نیز بسیار متداول است و موجب افزایش نقدینگی جفت ارزی می شود که همراه با آن معامله می شود. یورو بطور رایج بعنوان فعالیتی در جهت سلامت عمومی منطقه یورو و کشورهای اعضای آن توسط سودجویان معامله می شود. رویدادهای سیاسی در منطقه یورو اغلب منجر به حجم بالای معاملات یورو می شود؛ این اتفاق خصوصا برای کشورهایی، بطور ویژه ایتالیا، یونان، اسپانیا و پرتغال، رخ می دهد که شاهد کاهش قابل توجه نرخ های بهره محلی خود نسبت یورو هستند. شاید یورو “سیاسی زده” ترین ارزی است که در بازار فارکس معامله می شود.
- ین ژاپن
ین ژاپن بدون تردید بیشترین معاملات ارزی در خارج از آسیا را به خود اختصاص می دهد و افراد بسیاری این ارز را بعنوان شاخصی برای قدرت نهفته اقتصاد صادراتی ژاپن می بینند. با رشد اقتصاد ژاپن، ارزش یِن هم افزایش می یابد. بسیاری از یِن بمنظور ارزیابی سلامت کلی منطقه آسیا-اقیانوسیه استفاده می کنند و اقتصاد کشورهایی مثل کره جنوبی، سنگاپور و تایلند را نیز در نظر می گیرند، چراکه ارز این کشورها در بازار جهانی فارکس کمتر مبادله می شود.
همچنین، یِن بخاطر نقشش در کَری تِرِید (کسب سود از اختلاف بین نرخ های بهره بین دو ارز) نیز بسیار شناخته شده است. بیش از دو دهه است که ژاپن سیاست نرخ بهره ی 0 درصدی را دنبال می کند، و معامله گران، یِن را بدون هیچ سودی قرض گرفته و آن را در ارزهای پر بازده تر سرمایه گذاری می کنند و از اختلاف نرخ بهره سود می کنند. از آنجا که استراتژی کَری تِرِید بخش زیادی از حضور یِن در جایگاه جهانی را باعث می شود، قرض دائم ارز ژاپنی، رشد این ارز را کار بسیار مشکلی کرده است. اگرچه یِن همچنان با اساسی مشابه سایر ارزها معامله می شود، اما رابطه ی آن با نرخ های بهره بین المللی، خصوصا ارزهایی مثل دلار و یورو که میزان معاملات آن ها بیشتر است، تعیین کننده ارزش یِن است.
- پوند بریتانیا
پوند بریتانیا، که به سکه استرلینگ هم معروف است، چهارمین ارزی است که در بازار فارکس بیشترین میزان معامله را به خود اختصاص داده است. همچنین، بخاطر ارزش نسبی آن در مقایسه با سایر ارزهای جهانی، بعنوان ارز ذخیره نیز ایفای نقش می کند. اگرچه بریتانیا همچنان عضو رسمی اتحادیه اروپاست، اما به دلایل مختلفی از جمله غرور ملی و تاریخی نسبت به پوند و حفظ کنترل نرخ های بهره محلی، یورو را بعنوان ارز رسمی خود انتخاب نکرد. بهمین دلیل، پوند ارزی است که تنها به فعالیت بریتانیا وابسته است. معامله گران فارکس اغلب مبنای ارزش پوند را بر اساس قدرت کلی اقتصاد بریتانیا و ثبات سیاسی دولت آن قرار می دهند. به دلیل ارزش نسبتا بالای پوند نسبت به رقیبانش، پوند نیز معیار ارزی مهمی برای بسیاری از کشورهاست و بعنوان جزء بسیار نقدشونده ای در بازار فارکس عمل می کند.
- دلار کانادا
دلار کانادا که به لونیه نیز معروف است، احتمالا مهم ترین ارز کالایی جهان است، این بدین معناست که ارزش آن با بازار کالاها – خصوصا نفت خام، فلزات گرانبها و مواد معدنی – تغییر میکند. با توجه به اینکه کانادا صادر کننده بزرگ این کالاها بشمار میرود، لونیه نسبت به تغییر قیمت این کالاها – خصوصا نفت خام – بسیار ناپایدار است، و به سرعت تغییر می کند. معامله گران اغلب بمنظور کسب سود زیاد از حرکت قیمت این کالاها یا بعنوان پوشش ریسکی برای دارایی های خودشان، دلار کانادا را معامله می کنند.
بعلاوه، قرار گرفتن در مجاورت بزرگترین کشور مصرف کننده جهان – ایالات متحده – موجب شده است تا اقتصاد کانادا و دلار کانادا شدیدا به اقتصاد آمریکا و تغییرات دلار آمریکا مرتبط باشد.
- فرانک سوئیس
آخرین ارز از 6 ارز متداول بازار فارکس، فرانک سوئیس است، ارزی که همانند کشور سوئیس بعنوان ارزی “خنثی” دیده می شود. به عبارت دیگر، فرانک سوئیس بعنوان بهشت امن در بازار فارکس در نظر گرفته می شود، و این امر بخاطر این واقعیت است که فرانک با ارزهای تغییر پذیر با کالا، مثل دلار کانادا و استرالیا، رابطه ای منفی دارد و بیشتر با بازده خزانه ایالات متحده هماهنگ است. بانک ملی سوئیس به حضور فعال در بازار فارکس معروف است، و این امر بمنظور حصول اطمینان از معامله ی فرانک در محدوده قیمتی بسیار کم است تا ناپایداری فرانک را کاهش دهد و نرخ های بهره را تحت نظر نگه دارد.
هر ارزی ویژگی های خاصی دارد که ارزش نهفته و حرکات قیمت آن ارز نسبت به سایر ارزها در بازار فارکس را تحت تاثیر قرار می دهد. برای اینکه عضو موفقی در بازار فارکس شوید، باید بدانید که چه چیزی باعث حرکت قیمت یک ارز می شود و به علت آن پی ببرید.
برای اشنایی بیشتر با بازار فارکس می توانید به مقالات زیر مراجعه کنید