به گزارش مدرسه فارکس،در بورس نیویورک شاخص های متعددی مورد استفاده قرار می گیرد.البته در مقاله ای جامع به آموزش بورس جهانی یا همان فارکس پرداخته ایم. (شاخص های بورس نیویورک)
شاخص متوسط ترکیبی داوجونز Dow jones index
قدیمی ترین شاخص بورس اوراق بهادار نیویورک است که تغییرات قیمتی سهام 30 شرکت برتر صنعتی، 20 شرکت حمل و نقل و 15 شرکت خدماتی را نشان می دهد. 57 شرکت از 65 شرکت در شاخص متعلق به NYSE و بقیه متعلق به نزدک می باشد. مبنای محاسبه به صورت ساده می باشد یعنی وزن های تخصیص یافته به هر سهم بر اساس قیمت آن می باشد. البته شاخص های صنعتی و حمل و نقل و خدماتی به طور جداگانه نیز محاسبه می شود که قدیمی ترین آن ها شاخص متوسط صنعتی داوجونز می باشد.
این شاخص توسط اکثر معامله گران به عنوان شاخص اول بازار مطرح است. با توجه به تاثیر بسیار زیاد وضعیت اقتصادی آمریکا، این شاخص به عنوان نماد یا شاخص پیشرو که نشان دهنده چشم انداز اقتصاد جهانی است در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشترین رشد شاخص داوجونز در یک روز در طی دهه گذشته در 16 مارس 2000 با 499/19 واحد و بیشترین افت این شاخص نیز در 29 سپتامبر 2008 با 777/68 واحد کاهش بوده است.
شاخص ترکیبی بورس سهام نیویورک NYSE COMPOSITE INDEX
در اواسط سال 1960 شاخص ترکیبی بورس سهام نیویورک که بر اساس آخرین قیمت روز 31 دسامبر و در سطح 50 واحد تعیین گردید، رائه شد. ارائه این شاخص به منظور انعکاس ارزش همه ی سهام های مورد معامله در بورس نیویورک به جای 30 شرکتی که متوسط صنعتی داوجونز ارائه می کرد بود. وزن این شاخص بر اساس تعداد سهام های پذیرفته شده هر شرکت تعیین می شود. علاوه بر این که یک شاخص ترکیبی برای همه شرکت ها ارائه می دهد. برای شرکت های صنعتی، مالی و حمل و نقل نیز شاخص های به طور جداگانه ارائه می دهد. در سال 2003 مبنای شاخص به قیمت های آخرین روز سال 2002 و مبنای 5000 واحد تغییر یافت.
شاخص استاندارد اند پی 500 S&P
شاخص اسند پی مبتنی بر 500 سهم مختلف است به طوری که شامل سهام 400 شرکت صنعتی، 40 شرکت خدماتی، 20 شرکت حمل و نقل و 40 موسسه مالی می باشد. وزن سهام تشکیل دهنده این شاخص در هر لحظه زمانی متناسب با ارزش بازار محسوب می شود. شاخص مورد بحث شرکت هایی که هم در بورس نزدک و هم NYSE می باشد را مورد بررسی قرار می دهد.انتخاب شرکت های مورد محاسبه بر اساس بازاری آنها، طبق ارزش بازاری آنها و نقدینگی می باشد و ممکن است شرکت های غیر آمریکایی نیز مورد توجه قرار گیرد. این شاخص در برگیرنده 80% ارزش بازار همه سهام بازار بورس نیویورک می باشد. وزن سهام تشکیل دهنده این شاخص در هر لحظه زمانی متناسب با ارزش بازار محاسبه می شود و در اینجا تعداد سهام مورد توجه قرار می گیرد.
شاخص 100 شرکت تکنولوژیکی NYSE ARCA Tech 100 Index
برای شرکت های مورد استفاده قرار میگیرد که در زمینه فناوری های نوین مانند سخت افزار، نرم افزار، ارتباطات، هوافضا و غیره… فعالیت دارند. در این شاخص هم سهام شرکت های خارج از بورس و هم داخل بورش لحاظ شده است. شاخصی می باشد که وزن آن بر اساس قیمت سهم تعیین می شود. این شاخص الگو و نمونه ای است برای شرکت هایی که در زمینه فن آوری های نوین فعالیت می کنند.
ادغام های بورس نیویورک
بورس نیویورک با برخی از بورس های کشور های پیشرفته ادغام شده است و شاخص های آن ها به شرح زیر است
ادغام بورس نیویورک – بورس اروپا NYSE EURONEXT
در 4 آوریل 2007 ادغام NYSE GROUP و بورس اروپا رقم خورد که این تصمیم بر اساس درخواست بورس نیویورک برای ادغام بود که در این راه رقابت نزدیکی با بورس آلمان داشت. این پیشنهاد در مقابل پیشنهاد بورس نزدک بود که به بورس لندن داده شد. از مزایای این قرارداد بدست آوردن سرمایه گذاران بلقوه در سراسر جهان می باشد. بورس اروپا ( یورونکست) ترکیبی از بورس های پرتغال، هلند، بلژیک و فرانسه می باشد. با تشکیل این بورس عظیم ترین بورس جهان یعنی نیویورک-اروپا تشکیل گردید که ساعت تالاهرهای مختلف آن به 21 ساعت می رسد.
با این ادغام بزرگترین گروه بازار جهانی برای اولین بار به وجود آمد. این ادغام تاریخی یک نقطه برجسته در تاریخ بازارهای مالی جهانی می باشدو این ادغام یک بازار گسترده را بین اروپا و ایالات متحده آمریکا که بورس آن دارای تاریخ چهارصد ساله می باشد را به وجود آورده است. این ترکیب در نوع خود بی نظیر بوده و به خوبی توانسته است یک گروه بازار جهانی را هدایت کند. این بازار نقش رهبری در جهان دارد. سرعت نقدشوندگی بالایی دارد و سعی می کند در خدمت رسانی به مشتری به بالاترین حد کیفیت و نوآوری برسد.
زیر مجموعه های بورس نیویورک-اروپا
حال به بررسی تعدادی از زیر مجموعه های بورس نیویورک-اروپا می پردازیم.
بورس جهانی NYSE ARCA
این سیستم بعد از ادغام شدن بورس مجمع الجزایر به وجود آمد اولین بورس اوراق بهادار تمام الکترونیک در ایالات متحده می باشد و یکی از جلوداران در تجارت اوراق بهادار می باشد و یک از مراکز مبادله برای قراردادهای اختیار معامله می باشد که از لحاظ حجم مبادلات الکترونیکی رتبه دوم را دارا می باشد تقریباً یک سهم از 6 سهم که مورد مبادله انجام می دهند بر روی این سیستم کار می کنند.
بورس جهانی NYSE AMEX
همان بورس سابق اوراق بهادار آمریکا است که در سال 2008 با بورس نیویورک ادغام گردید این مجموعه مرکز مبادلات سهام مربوط به شرکت های کوچک می باشد و قوانین مربوط به آن متعلق به شرکت های کوچک می باشد.
بورس جهانیNYSE LOFFE
مرکز مبادلات تمام الکترونیک قراردادهای مالی و اوراق اختیار معامله بورس نیویورک می باشد که در آنجا طیف وسیعی از اوراق مربوط به فلزات گرانبها مبادله می شود که یکی از زیر مجموعه های بورس نیویورک-اروپا می باشد
بورس جهانی NYSE TECHNOLOGES
یکی دیگر از زیر مجموعه های بورس نیویورک-اروپا که در سال 2009 بکار گرفته شد. وظیفه آن به وجود آوردن سیستم یکپارچه اروپایی و آمریکایی می باشد که مسئول ایجاد و متحد کردن شبکه داخلی بورس می باشد. به وجود آوردن یک پایگاه تبادل داده در بورس نیویورک-اروپا و حل مسادل مربوط به زیرساخت های تکنولوژی مربوط به بورس نیویورک-اروپا است.
ادغام بورس اوراق بهادار نیویورک- بورس آلمان
در تاریخ 15 فوریه 2011 بورس های اوراق بهادار نیویورک و آلمان با بورس نزدک ادغام خود را اعلام کردند با این شرایط که 60% سهام شرکت جدید التاسیس متعلق به بورس آلمان بوده و 40% از سهام نیز در اختیار سهامداران بورس نیویورک-اروپا باشد. این ادغام موجب به وجود آمدن بورسی با تقریباً 4500 شرکت عضو گردید.