اینکوترمز چیست؟نقد و بررسی اینکوترمز

هدف اینکوترمز ارائه تفسیر مشترک برای اصطلاحات مختلف تجاری‌، که در تجارت بین المللی مورد استفاده قرار می‌گیرند، است. در تجارت بین الملل، احزاب از ملل متنوعی هستند. به دلیل شیوه‌های مختلف تجاری که در آن کشورها دنبال می‌شوند، معانی مختلفی برای اصطلاحات مختلف وجود دارد.

  زمان مطالعه دقیقه
داریک لند
 25 / 06 / 2020
تجارت
  زمان مطالعه دقیقه
داریک لند
 25 / 06 / 2020

همه چیز در مورد اینکوترمز

برای عدم رخ دادن هرگونه سوتفاهم و اختلاف در زمینه حمل و نقل بین المللی، نیاز است قوانین مشترکی توسط طرفین رعایت گردند. به این منظور اتاق بازرگانی بین المللی، مجموعه‌ای از اصطلاحات اینکوترمز را منتشر نموده که در سطح جهانی به رسمیت شناخته می‌شوند. در این مقاله به طور کامل درباره این قوانین و اینکوترمز صحبت خواهیم کرد. علاوه بر آن، در این مقاله با اهداف اینکوترمز، قواعد و اصطلاحات آن نیز به طور کامل آشنا خواهید شد. پس لطفا تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

اینکوترمز چیست؟

اینکوترمز مخفف شرایط تجاری بین المللی است. این اصطلاح، یک روش بسیار مفید برای برقراری ارتباط بوده و در واقع با هدف کاهش سردرگمی خریداران و فروشندگان انجام می‌شود. به طور کلی اینکوترمز، یک اصطلاح جهانی است که معامله بین واردکننده و صادرکننده را مشخص می‌کند، به طوری که هر دو طرف وظایف، هزینه‌ها، خطرات، مسئولیت‌ها و همچنین مدیریت لجستیکی و حمل و نقل را از خروج محصول تا پذیرش آن توسط کشور وارد کننده، درک کنند.

اینکوترمز همه روش‌های ممکن، برای توضیح مسئولیت‌ها و تعهدات بین دو طرف است. در واقع برای خریدار و فروشنده بسیار مهم است که از قبل مسئولیت‌ها و تعهدات مربوط به حمل و نقل کالا را مشخص کنند.

اهداف اینکوترمز

هدف اینکوترمز ارائه تفسیر مشترک برای اصطلاحات مختلف تجاری‌، که در تجارت بین المللی مورد استفاده قرار می‌گیرند، است. در تجارت بین الملل، احزاب از ملل متنوعی هستند. به دلیل شیوه‌های مختلف تجاری که در آن کشورها دنبال می‌شوند، معانی مختلفی برای اصطلاحات مختلف وجود دارد.

اصطلاحات خاص توسط همه طرف‌ها به روشی مشابه تفسیر می‌شوند. در غیر این صورت اختلافاتی ایجاد می‌گردند. این امر می‌تواند سوءتفاهم و اختلافاتی پدید آورد که ممکن است به دادخواست منجر به اتلاف وقت، پول و روابط متشنج منجر شود و همچنین باعث قطع شدن روابط طولانی مدت سودمند تجاری گردند.

به منظور حل این مشکل، اتاق بازرگانی بین المللی اینکوترمز را توسعه داده است. عدم قطعیت تفسیرهای مختلف تا حد زیادی توسط اینکوترمز قابل اجتناب شده یا حداقل کاهش یافته‌اند. این تغییرات هر از گاهی با تغییر در شیوه‌های بازرگانی بین المللی، مورد بازبینی قرار گرفته‌اند. مواردی مانند اینکوترمز ۲۰۲۰ نیز به همین منظور پدید آمده‌اند.

اینکوترمز 2010

عموماً اینکوترمز هر ۱۰ سال یک بار،دستخوش تغییراتی خواهد شد تا در صورتی که تغییراتی در تجارت بین‌الملل رخ داده‌اند، آن تغییرات را در بر بگیرد. از جمله تغییراتی که در سال ۲۰۱۰ رخ داد، می‌توان به اضافه شدن دو اصطلاح جدید DAT  و DAP  اشاره کرد؛ که جایگزین چهار اصطلاح DAF  و DES و DEQ وDDU موجود در اینکوترمز ۲۰۰۰ شدند. در واقع در ۲۰۱۰ تعداد اسم اصلاحات به ۱۱ مورد کاهش یافت.

در ادامه به برخی از قوانین ترمز ۲۰۱۰ اشاره می‌کنیم:

EXW: فروشنده وقتی کالا را در محل خریدار یا در مکان دیگری، مانند کارخانه، انبار و…قرار داد، تحویل می‌دهد. فروشنده نیاز به بارگیری اجناس روی هر وسیله نقلیه جمع آوری ندارد و همچنین نیازی به ترخیص کالاها برای صادرات ندارد.

FCA: این مورد بدان معنا است که فروشنده کالاها را به شکل حمل کننده یا شخص دیگری که توسط خریدار در محل فروشنده یا محل دیگری معرفی شده است، تحویل می‌دهد.

CPT: این مورد که به معنای حمل و نقل پرداخت شده است؛ به این معنی است که فروشنده کالا را به شرکت حمل کننده یا شخص دیگری که توسط فروشنده معرفی شده است، در یک مکان توافق شده تحویل دهد. همچنین فروشنده باید قرارداد لازم را بپردازد و هزینه‌های حمل را بپردازد تا کالاها به مقصد برده شوند.

 

اینکوترمز ۲۰۱۰  تغییراتی را که انستیتو بیمه گران باربری اعمال کردند، مد نظر قرار داده و در شرایط بیمه خود شرایط A-B-C clauses  را اعمال کرد.

همچنین لازم است بدانید در صورتی که صادر کننده و یا واردکننده، تمایل داشته باشد که بر خلاف قوانین ترمز ۲۰۱۰ حرکت کرده و تعاریفی اضافه کنند، این قابلیت را خواهند داشت. با وجود این این روش با خطراتی همراه است و می‌توانند قرارداد بین المللی را دچار نقص کنند. بنابراین نیاز است که صادر کننده و وارد کننده کاملاً از این خطرات آگاه باشند.

اینکوترمز 2020

جدیدترین نسخه اینکوترمز، اینکوترمز ۲۰۲۰ است که از تاریخ 1 ژانویه ۲۰۲۰ به مرحله اجرا درآمده و باید به آن مراجعه شود. در ادامه به برخی از قوانین اینکوترمز 2020 اشاره خواهیم کرد.

DDP-Delivered Duty Paid : این قانون بدان معنا است که فروشنده وظیفه تحویل کالا به محل نامگذاری شده در کشور مبدا را بر عهده دارد و کلیه هزینه‌های حمل کالا به مقصد از جمله عوارض واردات و مالیات را پرداخت می‌کند. فروشنده مسئول تخلیه نیست.

DPU  -Delivered at Place Unloaded :  این مورد، مستلزم آن است که فروشنده کالاهای بارگیری نشده را در محل نامگذاری شده تحویل دهد. فروشنده کلیه هزینه‌های حمل و نقل (هزینه‌های صادرات، حمل و نقل، بارگیری از شرکت اصلی در بندر مقصد و هزینه‌های بندر مقصد) را پوشش می‌دهد و تا زمان ورود به محل مقصد، همه ریسک را بر عهده می‌گیرد.

FAS – Free Alongside Ship:  فروشنده هنگامی کالا را تحویل می‌دهد که کالاها  کنار کشتی (به عنوان مثال در اسکله یا باربری) که توسط خریدار در بندر نامگذاری شده از محموله تعیین شده است، قرار گرفته باشند.

تفاوت‌های میان  اینکوترمز ۲۰۱۰ و اینکوترمز ۲۰۲۰

در اینکوترمز ۲۰۲۰ مورد FCA  اضافه شده است. همچنین DPU   نیز به عنوان یک ترم جدید معرفی شده که در واقع تغییر یافته DAT  است.  مورد DAT   به معنای تحویل در ترمینال است. از آنجایی که وجود عبارت ترمینال، سبب ایجاد اتهاماتی شد؛ در سال ۲۰۲۰ آن را تغییر داده‌اند و هم اکنون معنای آن به تحویل در محل مقصد به صورت تخلیه شده از وسیله حمل، است.

انجام این کار سبب شد که ابهامات پدید آمده، برطرف شوند. در DPU  محل مقصد می‌تواند ترمینال، انبار صاحب کالا، انبار گمرکی یا هر محل دیگر که مورد توافق فروشنده و خریدار قرار گرفته است، باشد.

یکی دیگر از تفاوت‌های میان اینکوترمز ۲۰۱۰ و ۲۰۲۰، توجه ویژه به مسئولیت‌های فروشنده در اینکوترمز ۲۰۲۰ است. یکی از این توجهات مربوط به مورد CIP  است. در واقع در اینکوترمز ۲۰۱۰ مسئولیت فروشنده برای تهیه بیمه مسئولیت حداقلی در حد بیمه Clause C  بود. اما در اینکوترمز جدید، این مسئولیت به تهیه بیمه حداکثری در حد Clause A  تغییر یافت.

علت آن است که با توجه به این که در CIP  امکان مورد استفاده قرار گرفتن بیش از یک روش حمل وجود دارد، ممکن است کالا در معرض خطرات بیشتری قرار داشته باشد. بنابراین وجود بیمه‌ای جامع که پوشش کامل‌تری داشته باشد، ضرورت دارد.

قواعد اینکوترمز

قواعد اینکوترمز در واقع قوانینی هستند که به خریداران و فروشندگان اجازه می‌دهند با یقینی که هر کدام درک می‌کنند، تجارتی انجام دهند. این قوانین شامل موارد زیر هستند:

  • تعهدات مختلف فروشنده و خریدار
  • نقطه‌ای که در آن خطر از بین رفتن یا آسیب دیدن کالا، از فروشنده به خریدار منتقل می‌شود.
  • کدام طرف هزینه‌های مختلف را در رابطه با حمل و نقل متحمل می‌شود.

اصطلاحات اینکوترمز

همانطور که در این مطلب به آن اشاره شد، اینکوترمز 2020 شامل اصطلاحات مختلفی است که برخی از آنها عبارتند از:

  • EXW
  • FCA
  • CPT
  • CIP
  • DPU
  • DAP
  • DDP
  • FAS

حرف آخر اینکوترمز 2020

لازم است بدانید که به طور کلی اینکوترمز فوایدی دارد؛ اما در برخی از موارد قادر به استفاده از آن نیستید. بنابراین بهتر است درباره این قوانین به طور کامل تحقیق کنید. لطفاً شما نیز نظر و تجربه خود را درباره استفاده از اینکوترمز با ما در میان بگذارید. همچنین لطفاً نظر خود را درباره این مطلب بیان کنید.