تعیین حد ضرر: مهم ترین اقدام شما در بازار های مالی

  زمان مطالعه دقیقه
داریک لند
 16 / 04 / 2020
  زمان مطالعه دقیقه
داریک لند
 16 / 04 / 2020

چگونه حد ضرر را تعیین کنیم؟

stop lose چگونه حد ضرر بگذاریم

اولین وظیفه شما به عنوان یک معامله گر در بازارهای جهانی، ممانعت و حمایت از حساب معاملاتی در برابر ضرر های موجود در بازارهای جهانی از قبیل فارکس یا رمز ارزها مانند بیت کوین است. بهترین راه جهت اطمینان از اینکه چنین اتفاقی هرگز روی نمی دهد؛ استفاده از حد ضرر است. حد ضرر خطرات احتمالی که سرمایه شما را تهدید می کنند را به حداقل می رساند. اگر چه تنها دانستن این نکته که باید در تمام معاملات خود یک حد ضرر در نظر بگیرید؛ شما را به سرمایه گذار سودآور تبدیل نمی کند. به همین دلیل شما باید حد ضرر را در فاصله مطلوبی تعیین کنید تا مدت زمان کافی برای مشاهده حرکت قیمت ها در جهت مورد نظر را در اختیار داشته باشید.

خبر بد این است که هیچ پاسخ ساده ای در خصوص محل قرار گیری حد ضرر در بازار مبادلات بازارهای جهانی وجود ندارد؛ چرا که تعیین این حد به فاکتور های متعددی بستگی دارد. در ادامه به جزئیات فاکتورهایی که شما را در تعیین حد ضرر مناسب یاری می کند؛ می پردازیم.

قوانین بنیادی در خصوص تعیین حد ضرر

برای تعیین حد ضرر باید از قوانین مشخصی تبعیت کنید. ممکن است برای شرکت در معاملات بلند مدتی مانند معاملات نوسانگیری از قوانین متفاوتی استفاده کنید و در معاملات کوتاه مدت نیز از قانون دیگری تبعیت کنید. در هر صورت قوانین امتحان شده ای وجود دارند که در صورتی که به شکل صحیح و در معاملات مناسب به کار گرفته شوند، نتایج خوبی را در پی خواهند داشت.

حد ضرر را در نقطه ای تعیین کنید که سیگنال شما را برای معامله نامعتبر نکند

این گزینه اصلی ترین قانونی است که همواره باید در هنگام تعیین حد ضرر در نظر بگیرید. به زبان ساده، این قانون به این معناست که اگر در معامله بلند مدت شرکت کرده اید؛ باید تلاش کنید که حد ضرر را در نقطه ای مشخص قرار دهید که قیمت به آن نقطه نرسد؛ در واقع، اگر قیمت به نقطه تعیین شده برسد؛ دیگر معامله بلند مدت موفقیت آمیز نیست. اساساً حد ضرر باید در نقطه ای قرار داشته باشد که اگر قیمت ها به این نقطه رسید، وضعیت برای معامله بلندمدت نامعتبر شده و مسیر برای انجام معامله کوتاه مدت هموار شود.

همین قانون در خصوص معاملات کوتاه مدت نیز صدق می کند؛ در این معاملات شما باید حد ضرر را در نقطه ای قرار دهید که اگر قیمت ها به این نقطه برسند، درواقع روند قیمت ها در بازار متحول شده باشد. در این حالت وضعیت دیگر برای انجام معامله کوتاه مدت مساعد نیست و باید به معاملات بلند مدت روی آورد.

با در نظر گرفتن این نکته که این قانون مهمترین و نخستین اصل در تعیین حد ضرر است؛ همواره باید قبل از بررسی سایر قوانین و فاکتور ها این اصل را در نظر بگیرید.

۲. نسبت سود به زیان Risk-reward

این قانون دومین قانون مهم در خصوص تعیین حد ضرر است. بسیاری از معامله گران معاملاتی که دارای نسبت سود به زیان ۱:۲ است را ترجیح می دهند؛ این به این معناست که معامله گر به ازای هر یک دلار یا یک پیپ ریسک، دو دلار یا دو پیپ سود خواهد داشت؛ البته اگر معامله مطابق پیش بینی معامله گر پیش برود. این تنها نسبت سود به زیان موجود در بازار نیست. ممکن است برخی موقعیت های معاملاتی در بازار نسبت سود به زیان ۱:۵ یا ۱:1.5 را نیز در اختیار شما قرار دهد، البته این موضوع به زمان ورود شما به معامله و پتانسیل هدف شما بستگی دارد.

با پیروی از این قوانین، شما باید حد ضرر خود را در نقطه ای قرار دهید که با توجه به وضعیت معامله اجازه دستیابی به هدفی که توانایی دستیابی به آن را دارید؛ به شما بدهد.

به عنوان مثال، اگر در زمان breakout، درحالی که فاصله تا سطح حمایت بعدی، سودی معادل ۱۰۰ پیپ را برای شما به همراه دارد؛ وارد بازار شده اید می توانید ۵۰ پیپ را در این معامله سرمایه گذاری کنید تا شانس به جیب زدن سودی معادل ۱۰۰ پیپ را در نسبت سود به زیان ۱:۲ را پیش رو داشته باشید.

همین قانون در معامله ای که پیپ کمتری را به عنوان سود در نظر گرفته اید نیز صادق است؛ در این حالت به منظور حفظ نسبت سود به زیان مورد نظر، محل قرارگیری حد ضرر نیز متفاوت خواهد بود.

نکته قابل توجه

بسیاری از معامله گران تا اندازه ای به نسبت سود به زیان خود پای بند می شوند که قانون اول در خصوص تعیین حد ضرر را کاملاً نادیده می گیرند. نقطه ضرر بر اساس این قانون نقطه ای است که اگر قیمت ها به این نقطه برسند؛ ایده شما برای معامله دیگر معتبر نخواهد بود

همواره باید از تعیین حد ضرر از فاصله کوتاه اجتناب کنید؛ چراکه افزایش فاصله، نسبت سود به زیان را افزایش می دهد. در این حالت در ازای فرصتی که به معامله می دهید؛ این شانس را دارید که شاهد ادامه روند معامله مطابق با میل خود باشید.

به همین دلیل همیشه باید درصدی که می خواهید در معامله روی آن ریسک کنید را به خوبی در نظر بگیرید، سپس حجم معاملات یا لات های خود را افزایش یا کاهش دهید تا همواره در محدوده ریسک پذیری خود قرار داشته باشید.

چهار نوع متفاوت از حد ضرر

چهار نوع حد ضرر وجود دارد که شامل موارد زیر هستند:

1.درصد حد ضرر

۲. حد ضرر در نوسانات

۳. حد ضرر بر پایه نمودار

۴. حد ضرر بر اساس زمان

درصد حد ضرر

به بیشتر معامله گران توصیه می شود، در هر معامله و به منظور محافظت از اصل سرمایه، تنها تا سقف ۲ درصد ریسک را بپذیرند. این بدان معنا است که معامله گر زمانی که حد ضرر را روی این بازه تعیین کرده باشد، صرف نظر از وضعیت بازار هرگز ریسکی بیش از ۲ درصد را به جان نمی خرد و این اقدام خوبی در راستای حفاظت از معاملات شما است.

اگرچه این شیوه عیب بسیار بزرگی نیز دارد؛ در این حالت شرایط بازار و وضعیت معامله ای که در آن وارد شده اید، به هیچ عنوان در نظر گرفته نمی شود. قانون اصلی در تعیین حد ضرر را به یاد داشته باشید؛ حد ضرر را در نقطه ای در نظر بگیرید که ایده های شما برای مبادله بی اعتبار می شوند.

به عنوان مثال، تام حسابی معادل ۲۰۰ دلار را در یک کارگزاری افتتاح کرده است و می خواهد وارد معامله جفت ارز یورو و دلار EUR / USD شود. این معامله یک معامله بلند مدت است چرا که او یک معامله گر نوسان گیر است که تنها به دنبال وضعیتی در معامله است که حداقل نسبت سود به زیان ۱: ۲ را در پی داشته باشد.

وضعیت فعلی پتانسیل دستیابی به ۱۰۰ پیپ را برای تام به دنبال دارد؛ اما او با توجه به برنامه معاملاتی خود باید روی ۵۰ پیپ ریسک کند و او مشکلی با این موضوع ندارد. در صورتی که معامله بر خلاف تمایل او پیش برود و روی ۴۶ پیپ متمرکز شود وضعیت معامله نامعتبر می شود؛ چرا که سطح حمایتی قدرتمندی در نقطه ۴۵ قرار دارد.

بنابراین ریسک کردن ۲ درصد از حساب روی این معامله به این معنا است که او حداکثر ۴ دلار ریسک در نظر گرفته است. به این ترتیب حتی اگر حجم معاملات یا لات ۰.۰۱ باشد نیز او باید ۵ دلار معادل ۲.۵ درصد ریسک را به منظور تعیین حد ضرر در بازه ای که معادل ۵۰ پیپ از زمان مورد او فاصله دارد در نظر بگیرید.

در این صورت اگر تام ۵ دلار را به خطر بیندازد، فرصت کافی را به معامله می دهد که در جهت اهداف او حرکت کند. او در این حالت به جای تعیین حد ضرر روی ۴۰ پیپ که تنها ۴ دلار را در معرض خطر قرار می دهد، ریسک بیشتری را پذیرفته است تا در ادامه روند معامله حضور داشته باشد و تنها نظاره گر تغییرات قیمت ها مطابق با پیش بینی خود نباشد. این کار از ضرر او جلوگیری می کند.

حد نوسان

تعیین حد ضرر بر اساس نوسانات قیمت، روش محتاطانه ای است؛ چرا که در این حالت، معیار تغییرات قیمت یک جفت ارز در گذشته است. روند تغییرات قیمت ها در گذشته، اندیکاتور بسیار خوبی برای تعیین عملکرد قیمت ها در آینده است.

از راه های متفاوتی می توانید نوسانات را به منظور تعیین حد ضرر در یک بازه امن دنبال کنید. در این حالت می توانید از اندیکاتور های باندهای بولینگر Bollinger Bands و میانگین محدوده واقعی ATR استفاده کنید.

باندهای بولینگر

استفاده از باندهای بولینگر جهت تعیین حد ضرر بسیار آسان است. به خصوص در زمانی که وضعیت معامله در یک بازه معاملاتی قرار دارد که قیمت ها در محدوده باندهای بولینگر متوقف شده اند. این بدان معنا است زمانی که قیمت ها به باند بالایی یا پایینی می رسند شما وارد معامله کوتاه مدت می شوید.

 شما در این سناریو، به سادگی حد ضرر خود را در فاصله کوتاهی با نقطه ای که وارد معامله شده اید، انتخاب می کنید. در این حالت معامله بلند مدت یا کوتاه مدت تغییری در تعیین حد ضرر ایجاد نمی کند. با استفاده از این شیوه، حد ضرر خود را بر اساس وضعیت معامله و نه بر اساس یک درصد ثابت تعیین می کنید.

استفاده از اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR

یکی دیگر از راه های متداول در تعیین حد ضرر بر اساس نوسان قیمت ها، استفاده از اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR است؛ با استفاده از این اندیکاتور بهترین فاصله را برای حد ضرر خود تعیین می کنید. با در نظر گرفتن این حقیقت که ATR، میانگین فاصله تغییرات جفت ارز مورد نظر را در یک بازه زمانی مشخص اندازه گیری می کند؛ می توان گفت این اندیکاتور گزینه مناسبی در تعیین حد ضرر است.

شما می توانید از این اندیکاتور در نمودار هایی که بازه های زمانی متفاوت را نمایش می دهند، استفاده کنید. این بازه زمانی می تواند ۵ دقیقه، یک روز یا یک هفته باشد. بنابراین معامله گران نوسان گیر، میان مدت و بلند مدت می توانند از این اندیکاتور استفاده کنند. نکته اصلی در خصوص استفاده از این اندیکاتور در محاسبه حد ضرر این است که باید میانگین ATR را در طول بازه زمانی مورد نظر خود را تعیین کنید؛ سپس حد ضرر را مساوی با ارزش اندیکاتور ATR قرار دهید.

به عنوان مثال، یک نوسان گیر که پتانسیل انجام معامله ای در خصوص جفت ارز پوند مصر و دلار آمریکا GPD / USD را بازه زمانی یک روزه دارا است، اندیکاتور ATR را در کنار نمودار روز قرار می دهد و به ارزش ATR در زمان ورود او به معامله دقت می کند؛ او این نقطه را به عنوان حد ضرر خود در نظر می گیرد.

معامله گر میان دوره، بلند مدت یا روندی در یک وضعیت یکسان معاملاتی ممکن است؛ تصمیم بگیرد ارزش ATR را سه برابر کند و از نتیجه به عنوان حد ضرر خود استفاده کند. شما همواره باید نوسانات قیمت جفت ارز مورد نظر خود را در هنگام تعیین حد ضرر در نظر داشته باشید، همین امر سبب می شود که این شیوه همواره کارگشا باشد.

حد ضرر از روی نمودار یا نحوه استفاده از سطح حمایت و مقاومت به منظور تعیین حد ضرر

یکی از بهترین راه ها برای تعیین حد ضرر استفاده از سطح حمایت و مقاومت به عنوان حد ضرر استراتژیک است. چرا که اگر قیمت به طور ناگهانی از سطح مقاومت یا حمایت تجاوز کند؛ ایده شما برای انجام معامله دیگر معتبر نخواهد بود.

استفاده از سطح حمایت و مقاومت قبلی راهکار هوشمندانه ای جهت اطمینان از خروج به موقع در صورت نامعتبر شدن وضعیت معامله است. اگرچه نباید حد ضرر را در فاصله بسیار نزدیکی از سطح حمایت مورد نظر خود قرار دهید، چرا که در بسیاری از موارد روند قیمت ها پیش از آنکه در مسیر مورد نظر شما ادامه پیدا کند از سطح حمایت پایین تر خواهد رفت.

در نمودار زیر مثالی از تعیین چنین حد سود و ضرری را مشاهده می کنید که درست به ترتیب زیر سطح حمایت و مقاومت قرار گرفته است.

سطح حمایت و مقاومت وضعیت ورود فوق العاده ای را ایجاد می کنند. به خصوص زمانی که این سطح ها گرامی داشته می شوند؛ در این حالت می توانید حد ضرر خود را درست کمی پایین تر از خط مقاومت قرار دهید. علاوه بر این شما می توانید از این قانون در زمانی که قیمت معاملات به طرز ناگهانی روند سطح مقاومت یا حمایت را می شکند و روند صعودی یا نزولی می گیرد نیز استفاده کنید.

تعیین حد ضرر بر اساس زمان

تعیین حد ضرر با استفاده از یک محدوده مشخص زمانی انتخاب بسیار خوبی است و شما را از معامله ای که سودی در پی ندارد، خارج می کند. با این حال، این روش سرمایه معاملاتی شما را نیز مسدود می کند. برخی از معامله گران ترجیح می دهند در بازه های زمانی مشخصی در بازار حضور نداشته باشند؛ به عنوان مثال این معامله گران آخر هفته ها از بازار خارج می شوند؛ از این رو آنها همراه مبادلات خود را در شب جمعه می بندند.

برخی از معامله گران میان مدت و بلند مدت نیز از این قانون تبعیت می کنند و هرگز یک معامله را برای یک شب حفظ نمی کنند؛ چرا که در این حالت معامله زمان کافی را در اختیار خواهد داشت تا برخلاف روند مورد نظر آنها حرکت کند. به همین دلیل، آنها معاملات خود را به گونه ای تنظیم می کنند که با اتمام روز به پایان برسد. برخی از معامله گران حد ضرر را در بازه های زمانی تعیین می کنند که خود در بازار فعال هستند. به این ترتیب آنها از این بابت اطمینان دارند؛ زمانی که در بازار فعالیت ندارند معامله ای نیز از جانب آنها در بازار وجود ندارد.

معامله گران کوتاه مدتی که از نگهداری معامله در طول شب اجتناب می کنند نیز به شدت از این شیوه استقبال می کنند. معامله گران نوسان گیر نیز ممکن است با نزدیک شدن به آخر هفته از معامله خارج شوند نیز از این شیوه استفاده می کنند. چرا که آنها می خواهند از ورود به یک روند جدید در عصر روز جمعه یا صبح شنبه جلوگیری کنند.

در هنگام تعیین حد ضرر از ارتکاب به این اشتباهات رایج اجتناب کنید.

1.     حد ضرر نزدیک

از انتخاب حد ضرر بسیار نزدیک جلوگیری کنید؛ مگر اینکه وضعیت معامله چنین اقدامی را توجیه کند. به عنوان مثال، اگر شما سود هدفی معادل ۱۰۰ پیپ را برای جفت ارز یورو و دلار در یک بازار پر نوسان در نظر گرفته اید؛ در صورتی که حد ضرر بیشتری را جهت همراهی با نوسانات قیمت ها انتخاب کنید به نتایج بهتری دست پیدا می کنید.

۲. استفاده از تعداد مشخصی از پیپ به عنوان استاندارد

بسیاری از معامله گران با اتکا به تعداد مشخصی پیپ برای هر معامله، مرتکب این اشتباه می شوند؛ چرا که هرگز وضعیت دو معامله کاملاً یکسان نیست. همواره در خصوص انتخاب تعداد پیپ های ریسک، انعطاف پذیر باشید. هدف اصلی شما این است که حد ضرر را در فاصله مناسبی قرار دهید چرا که ایده معامله شما با رسیدن به حد ضرر نامعتبر خواهد بود.

۳. حد ضرر بیش از دور

در سوی مخالف حد ضرر نزدیک با حد ضرر های گسترده و دور رو به رو هستیم. چنین حد ضرری یا شانس ضرر های شما را به دلیل مواجهه بیش از اندازه با بازار افزایش می دهد یا معامله شما را در بازه زمانی کوتاهی پیش می برد. با پیروی از راهنمایی که در بالا به آن اشاره کردیم، حد ضرر خود را در فواصل مطلوبی قرار دهید که نه بیش از اندازه کوتاه و نه بیش از اندازه بلند باشد.

۴. سطح حمایت و مقاومت

هرگز حد ضرر خود را درست در سطح مقاومت یا حمایت در نظر نگیرید؛ چراکه قیمت ها به دلیل تلاش های خرس ها و گاوها در تصاحب کنترل بازار، در این محدوده حرکت می کنند، سطوح را قطع می کنند و سپس روند خود را تغییر می دهند. همیشه فاصله ایمنی را از سطح حمایت و مقاومت برای تعیین حد ضرر خود در نظر بگیرید. این سطوح را به عنوان یک محدوده در نظر بگیرید و نه به عنوان یک خط.

تعیین حد ضرر چه در بازار خرسی و چه در بازار گاوی همیشه جز یکی از اصول معامله گری است.

 

تهیه و ترجمه توسط تیم تحریریه داریک لند